Merhaba, Docker kullanıp ve bu yapıyı Portainer üzerinden yönetirken, MongoDB'yi nasıl oluşturacağımızdan bahsedeceğim. Bunun için bilgisayarınızda ilk olarak Docker kurulu olması gerekmektedir. Devamında ise Pontainer container ve imagelerini oluşturmak için consolumuzu açıp şu şekilde bi giriş gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

=> docker volume create portainer_data   (portainer için volume oluşturmaktadır)

=> 
docker stop portainer
     docker rm portainer
     docker run -d -p 8000:8000 -p 9000:9000 --name=portainer --restart=always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer:1.24.2
 
(portainer için container ve image oluşturup dockerı her çalıştığımızda çalışır hale getirmektedir)

Portainer kurulu olduktan sonra http://localhost:9000/ portuna giderek bir üyelik oluşturmamız gerekmektedir. Üyeliği oluşturup giriş yaptıktan sonra karşımıza şu şekilde bir ekran gelecektir.

Bu ekrandan local kısmına tıklayarak açılan pencerede sol taraftaki menüden AppTemplates kısmından MongoDB'yi seçiyoruz. Buradan bir name belirleyip devamında ise önemli olan tarafı Show Advanced Options kısmına tıklayarak host bölümüne portunuzu girmeniz gerekmektedir. Bunun sebebi eğer buraya girmezseniz Docker dışında buraya ulaşmanız mümkün olmamaktadır.


Bu işlemleri tamamladıktan sonra Portainer üzerinden containerlist kısmından MongoDB container yapınızın oluştuğunu göreceksiniz. Son olarak ise MongoDB ile bağlantı kurmanızı sağlayacak bir kurulum olan MongoDB Compass' ı kurup sizden istediği bağlantı kısmında vermiş olduğunuz port adresini localhost üzerinden bağlamanız gerekmektedir. Bu işlemleri tamamladığınızda Compass üzerinden alacağınız sonuç şu şekilde olup, Databaselerinizi ekstra bir kurulum yapmadan Docker sayesinde kullanabilme imkanınız olacaktır.


Docker Portainer üzerinden yapıyı oluşturup MongoDB'yi nasıl yöneteceğiniz hakkında bildiklerimi paylaşmaya çalıştım. Portainer için documentation sayfasına buradan ulaşabilirsiniz Herkese kolay gelsin...